Types Of Snowboards

De soorten snowboards zijn sterk veranderd sinds de begindagen. Een van de grootste redenen dat het snowboardontwerp zo veranderd is, is omdat rijders de manier waarop ze de berg benaderen hebben veranderd of verbeterd. Er zijn zoveel verschillende snowboard stijlen dat snowboard fabrikanten specifieke boards zijn gaan ontwerpen voor bepaalde stijlen.

Raak niet in de war door alle verschillende soorten snowboards, hier zijn een paar punten waar je op moet letten voordat je een snowboard kiest.

Beginner of beginner?

Hier moet je eerlijk tegen jezelf zijn, lieg niet tegen jezelf, want dat zal je alleen maar tegenhouden als snowboarder. Als je jezelf als beginner of beginneling beschouwt, dan ben je waarschijnlijk beter af met een reverse camber snowboard (ook wel rocker snowboard genoemd). WAAROM? Omdat reverse camber snowboards makkelijker loskomen van de sneeuw en daardoor makkelijker te draaien zijn. Of in ieder geval een flatprofiel

Intermediair of expert?

Als je een gemiddelde of ervaren rijder bent, dan heb je waarschijnlijk je eigen rijgedrag, wat betekent dat je weet wat je wilt met een snowboard. Hoe beter je wordt, hoe agressiever je rijdt. Daarom zijn snowboards voor beginners altijd zachter geweest dan boards voor experts. Je gaat groter en sneller en hebt een board nodig dat dat aankan. Traditioneel zijn camber snowboards altijd het antwoord geweest. Maar met de uitvinding van de reverse camber of rockerd snowboards veranderen veel van ’s werelds beste snowboarders hun mening over wat het beste board is om op te rijden.

Als we het over een snowboardvorm hebben, bedoelen we hoe het er van de zijkant uitziet (het profiel). Over het algemeen heeft een snowboardprofiel ten minste één van de volgende bochten: rocker, camber, of vlak. Het is echter belangrijk op te merken dat moderne snowboards meer dan één type profiel kunnen hebben. Deze constructie met meerdere bochten wordt een hybride profiel genoemd. En hoewel er verschillende factoren zijn die invloed hebben op de prestaties van een snowboard (sidecut, flex, taper, effective edge, nose/tail radius, shape, enzovoort), is boardvorm een van de belangrijkste.

Deze gids behandelt acht veelvoorkomende soorten snowboardvormen.

  1. Flat Top™ Snowboards
  2. Directional Flat Top™ Snowboards
  3. Camber Snowboards
  4. PurePop Camber Snowboards
  5. Directional Camber Snowboards
  6. Rocker Snowboards
  7. Flying V™ Snowboards
  8. Directional Flying V™ Snowboards

Soorten snowboardvormen

Tip: Een goede manier om duidelijk vast te stellen of een board gebogen is, is door het board plat op de grond te leggen.


1: Flat Top snowboard

Een Flat Top snowboard heeft geen camber of rocker tussen de voeten. Dit platte profiel maakt het board stabiel en voorspelbaar.

Rijstijl

Planken met een plat profiel en een zachtere flex zijn ideaal voor beginners en gevorderden die op zoek zijn naar een makkelijk te berijden board waarmee ze verder kunnen komen.
Parkrijders geven vaak de voorkeur aan flat profile boards vanwege de consistente flex die goed is voor jibbing.

2: Directionele Flat Top snowboard

Een Directional Flat Top snowboard heeft geen camber of rocker tussen de voeten, maar wel merkbare rocker in de neus. In diepere sneeuw zorgt dit platte profiel ervoor dat de neus van het board omhoog drijft en de staart van het board naar beneden zakt, wat zorgt voor responsieve handling en een hoge stabiliteit, vooral in diepe sneeuw.
Rocker Snowboard Gids: Directioneel Plat Top Snowboard

Rijstijl

Directionele flat top snowboards zijn ideaal om te freeriden en blinken uit in poedersneeuw en zachte sneeuw.
All-mountain rijders hebben vaak een board met een directioneel vlak profiel in hun koker voor dagen in het resort met wisselende omstandigheden.

3: Camber snowboard

Een Camber snowboard heeft een opwaartse curve tussen de voeten. Wanneer dit profiel wordt ingedrukt of gebogen, “knapt” het terug naar zijn oorspronkelijke vorm en genereert het energie die kan worden gebruikt om een kant vast te houden.
Rocker Snowboard Gids: Camber snowboard

Rijstijl

Snowboards met een camberprofiel zijn over het algemeen geschikt voor alle rijders en rijstijlen.
Agressieve rijders geven over het algemeen de voorkeur aan camber boards voor het snelle carven en het "poppy" gevoel bij het nemen van bochten.
Parkrijders houden vaak van camber snowboards, omdat het profiel zorgt voor een hoge mate van kantencontrole en een pittige flex voor precieze manoeuvres op jumps, halfpipe walls en zelfs jibs.

4: PurePop Camber snowboard

Een PurePop Camber snowboard is een door Burton ontworpen hybride boardvorm met een opwaartse curve tussen de voeten en kleine stukjes flat bij de contactpunten in de nose en tail. In dit profiel eindigt de camber voor de contactpunten en dempen de platte stukken de “po

5: Directioneel Camber snowboard

Een Directional Camber snowboard heeft een opwaartse curve tussen de voeten, maar de hele stance is verschoven naar de staart en de voorste curve eindigt voor het contactpunt in de neus.

Rocker Snowboard Gids: Directioneel Camber snowboard

Rijstijl

Snowboards met een directioneel camberprofiel zijn ideaal voor iedereen die in de poeder rijdt.

All-mountain rijders hebben vaak een board met directioneel camberprofiel in hun koker voor dagen in het resort met wisselende condities, omdat de vlakke zone in de neus ook geweldig is voor het maken van carves op harde sneeuw.

6: Rocker snowboard

Een Rocker snowboard heeft een neerwaartse curve tussen de voeten, waarbij de nose en tail omhoog staan. Dit profiel zorgt ervoor dat de sidecut van het board volledig naar beneden gaat als de rijder on-edge is, waardoor diepe elleboog-slepende carves mogelijk zijn. Rocker snowboards worden vaak omschreven als los en speels, omdat de boards al gebogen zijn en niet zoveel geladen energie dragen tussen de overgangen.

Opmerking: Sommige mensen verwijzen naar rocker als “reverse camber”, maar wij erkennen de invloed van surfen op dit specifieke boardprofiel.

Rocker Snowboard Gids: Rocker Snowboard

Rijstijl

Rocker snowboards werken goed bij lage snelheden in de poeder en zijn ideaal voor gemiddelde all-mountain rijders. Snowboards met een rockerprofiel zijn goed in slushy omstandigheden. Rocker snowboards bieden over het algemeen minder precieze controle en stabiliteit op harde ondergrond (in vergelijking met andere camber bochten).

7: Flying V snowboard

Een Burton Flying V snowboard is een hybride boardvorm met rocker tussen de voeten en kleine stukjes camber onder de voeten. De rocker in dit profiel maakt het board los en tilt de nose en tail op, terwijl de camber onder de voeten zorgt voor extra kantengrip op hardpacked condities.

Rocker snowboardgids: Flying V Snowboard

Rijstijl

Flying V (of Hybrid Rocker/Camber) profiel snowboards zijn ideaal voor rijders die het speelse gevoel van volledige rocker willen in een meer responsieve edge-to-edge rit.

Parkrijders houden van Flying V boards vanwege de balans tussen speelsheid en kantengrip bij bochten en jumps.

Tip: Rocker/Camber hybride profielen zijn verkrijgbaar in boards van veel topfabrikanten, maar de naam kan variëren, dus let goed op.

8: Directioneel Flying V snowboard

Een Directional Flying V snowboard is een hybride board met camber in de tail en rocker in de nose. Met dit profiel zorgt neerwaartse druk op de achterste voet ervoor dat de neus van het board omhoog komt als de energie door de bochten wordt overgedragen, waardoor het een moeiteloze poederpletter wordt.

Rocker snowboardgids: Directioneel Flying V Snowboard

Rijstijl

Directional Flying V profiel snowboards zijn perfect voor rijders die een gemakkelijk cruisend powder board willen.

Gevorderde rijders kunnen Directional Flying V boards aan hun collectie toevoegen vanwege het unieke gevoel in de poeder.

Welke snowboardtype past er bij mij?

Zoals bij de meeste dingen die met snowboarden te maken hebben, is er niet echt één “correct” boardprofiel voor een bepaalde rijder. We raden je aan om je vrienden te ontmoeten, een paar verschillende opties uit te proberen op je plaatselijke berg. Of kijk of er ergens een Board Test dag is zoals Basecamp Boardshop die organiseert in Kaprun op de Kitzsteinhorn of de Nitro test dagen in Leogang.