Splitboardtour (snowboardtour) of skitour met gids

Vraag jij je tijdens de wintersport altijd af: “Hoe kom ik daar?” terwijl je in de lift zit en wil je graag off-piste rijden of een tour maken? Dat kan! Tegenwoordig is touren met een snowboard een stuk gemakkelijker geworden door de splitboards welke geinspireerd zijn door de tourskies. Het is een mooie manier om de bergen en natuur om je heen te ervaren op een unieke manier.

Zo kan je een je prima een lang weekend plannen om erop uit te gaan. Of juist doordeweeks in het laag seizoen waneer het minder druk is. Dit kunnen dagtochten zijn of een langere meerdaagse tour.

Kans op verse lijnen

Wanneer je een splitboardtour of maakt of gaat tourskieën is de kans dat je verse lijnen of minder bereden afdalingen kan doen sowieso al en stuk groter. Tuurlijk willen we allemaal de dag na het vallen van verse sneeuw knallen, maar gelukkig heb je een paar dagen erna door middel van touren nog genoeg kansen. Helemaal wanneer je naar een meerdaagse tour doet die je naar een mooie afgelegen berghut brengt! 

Verschil met freeriden / offpiste rijden

De lift omhoog pakken en een stuk richting een mooie afdaling lopen die net om de hoek van de berg licht noemen we we in het algemeen Freeriden. Hiervoor heb je niet een een splitboard of sneeuwschoenen nodig. Een gebied dat zich hier ideaal voor leent is Saalbach-Hinterglemm, maar ook Leogang ken een paar mooie tree runs als je bereid bent daarna een stuk terug te lopen. Dit maakt een tour gelijk een stuk laagdrempeliger en ook goedkoper, aangezien je geen splitboard of tourski’s hoeft te huren.

Zo staat de Wildseeloder in Fiebrunn nog bij mij op het lijstje, welk prima aan te lopen is. Maar eerst nog wat meer trainen en beter worden!

Niveau

Een tour wordt afgestemd op jouw niveau. Dit hangt af van je fysieke conditie, ervaring en alpine kennis. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de omstandigheden van de sneeuw, het weer en de lawinesituatie. Een snowboardgids kent het gebied waar je heen gaat prima genoeg om een terrein en afdaling af te stemmen op jouw kunnen. 

Is dit je eerste keer offpiste, geen probleem, want dan beginnen we bij de basis aangezien de techniek om offpiste te rijden is net iets anders.

Het is wel nodig dat het niveau binnen de groep ongeveer hetzelfde is en niet te ver uiteen loopt.

Daarnaast is thuis trainen om fit te gaan stijgen en afdalingen een vereiste.

Materiaal

Wanneer je zelf nog niet beschikt over splitboarduitrusting of safety-uitrusting dan kan dat altijd geregeld worden via de gids. Heb je veel uitrusting zelf, maar wel je toch allleen een lawine-airbag tijdens een tour, dan zijn er genoeg mogelijkheden om die voor 1 of meerdere dagen ten huren. Zo kan je veilig op pad.

Waarom met een snowboardgids op pad?

Een gids kent het gebied waar je gaat touren. Die weet welke afdaling te steil is en waar gevaar op gletsjer spleten kan zijn. Maar een lokale gids heeft ook meegekregen hoe het sneeuwdek zich door het seizoen heeft opgebouwd en op wat voor een impact de laatst gevallen sneeuw heeft gehad op de stabiliteit van de sneeuw.

Zo hebben we vorige winter 2022 een paar afdalingen aan ons voorbij laten gaan, omdat er in 3 dagen enorm veel sneeuw was gevallen in combinatie met heel veel wind. Daarna kwam er ook nog een avondje regen overheen en je hebt een gevaarlijke combinatie te pakken. Dergelijke condities krijg je mee wanneer je in de regio woont en door voordat je op pad gaat bijvoorbeeld een sneeuwprofiel te maken. 

Yes, ik heb er zin in!

Kies een gids in de bestemming waar je heen wilt gaan je eigen bestemming uit en datum. Stel zelf je groep samen en begin met trainen!