Wintersport in Kaprun op de Kitzsteinhorn gletscher

Kaprun was één van de verrassingen van 2021/22. De wereld was in de ban van Corona, alles was gesloten behalve de pistes. Geen touristen , alleen maar locals en meer dan voldoende sneeuw. Soms was het zo rustig dat we soms first tracks trokken op de Kitz om 11:00… je leest het goed, 11 uur.

De berg zelf is een mooi gebied om zowel op de pistes als off-piste te rijden. Goed sneeuw zeker, voldoende kilometers voor een lang weekend en helemaal als er nieuwe sneeuw valt.
Ik kan mij de eerste jaren herinneren dat ik heel de offpiste mogelijkheden niet eens waren opgevallen. Maar toen was ik ook nog aan het leren snowboarden 😁

Kitzsteinhorn Freeride X routes

Er zijn 5 X-trails en langs en tussen de pistes door een paar mooie routes. Voor de lastig te bereiken routes moet je af en toe flink doorsteken en zijn wat pittiger te rijden, maar wel erg leuk!

Bij het beginpunt van elke route staan Freeride Info Points met informatie over topografische kenmerken, moeilijkheidsgraden en gevaarlijke plekken van de betreffende route.

Wat je helaas wel vaak ziet zijn de dagjes mensen die zonder uitrusting op pad gaan, omdat ze denken “het is in de buurt van de piste”… dit maakt het op drukke dagen soms wel eens een roekeloos gebeuren en rijden de mensen kriskras door het gebied, kort boven- of vlak langs en nemen niet de veiligheidregels regels in acht.

Het Info Base punt bij het Alpine Centre geven tips en de do’s en don’ts voor freeriders, actuele lawinewaarschuwingen en belangrijke informatie over de uitrusting.

Info base punt bij Alpine Centre

Ondanks dit is het wel een ideale plek om te leren offpiste te rijden. Je kan zo van de piste door naar een plek waar je rijdem en als het te zwaar wordt terug naar de piste.

Gelukkig is er ook de optie om backcountry te gaan met een splitboard of tourskies bij Kaprun met een gids die het gebied goed kent. Er zijn enkele hutten waar je langs komt en kan uitrusten voordat je die paar wel verdiende bochten kan maken op die onbereden pistes!

Al met al een prachtig gebied met veel mogelijkheden voor elk niveau.