Het belang van lawine training / LVS-training

Een lawine workshop is belangijke voor alle freeriders, tourskiërs en alle anderen die off-piste willen gaan of berghutten tour willen maken.

Realistisch gezien blijft er in geval van een lawinebegraving maximaal 15 minuten over voor een redding met overlevingskans! Daarom biedt alleen de redding van kameraden uitzicht op echte hulp. Je valt hier dan terug op werking van je materiaal, je kennis van het gebruik van je apparatuur en de omgeving.

Jouw veiligheidsuitrusting

Deze bestaat uit:

  • Helm
  • Moderne 3-antenne lawinepieper
  • Schop
  • Sonde
  • EHBO-kit met reddingsdeken
  • Bivakzak / Bivibag
  • Een safety-airbag

De lawine pieper

Met jouw lawine pieper kan je de levens van andere wintersporters redden die onder sneeuw bedolven zijn geraakt. Maar andersom kan je met de lawinepieper van iemand anders jouw signaal van onder de sneeuw worden opgepikt en is de kans dat je op tijd gevonden wordt veel groter. Vergeet hem niet aan de andere kant van je lichaam te plaatsen dan waar je je mobieltje in je zak hebt zitten. Dit zorgt ervoor dat de signalen van beide apparaten elkaar niet in de weg kunnen zitten.

Wil je ook weten hoe je moet zoeken, zoals wat voor verschillende zoekpatronen er zijn, hoe hoog je je pieper boven de grond moet houden of wie van de groep er eigenlijk moeten zoeken en wie moeten er moeten scheppen of de bergredding moeten bellen, dan raad ik zeker een lawinetraining aan. Want al deze informatie valt lastig samen te vatten in 1 artikelen, dat zou eerder een boekwerk worden.

Wat zijn Freeride veiligheids maatregelen?

Dus je materiaal is op orde, das top. Je weet hoe ze werken, goud. Nu de rest van de veiligheids maatregelen om goed en veilig offpiste te touren en een veilige afdalingen te maken.

Een van de wel bekende richtlijnen dat je niet in je eentje gaat rijden en al helemaal niet bij slecht weer. Een regel die vaak over het hoofd wordt gezien, in ieder geval in de praktijk merk ik dat, is niet boven iemand langs rijden. Want mocht je een lawine triggeren, dan zal deze over de onderstaande persoon heen rollen. Dit geldt eigenlijk ook wanneer je ergens tussen twee regulier pistes offpiste gaat en zo iets triggert dat over een drukke piste met touristen zonder LVS-uitrusting rijden schuift.

Waar moet je op letten tijdens offpiste rijden

Controleer uw lawinepieper van te voren binnen uw team of pieperpunt.
Is de veiligheidsuitrusting compleet? Helm, schop, sonde, lawinepieper, EHBO-kit, reddingsdeken en opgeladen mobiele telefoon.
Geen solotochten – zeker niet in onbekend terrein
Slecht zicht – een no-go!
Hellingen met een helling van 30° en meer: houd een afstand van 30 m aan.
Hellingen met een hellingsgraad van meer dan 35°: individueel afdalen, niet in groepen.
Kies veilige punten in het terrein als verzamelpunt.
Let op gevaarlijke plekken en stuifsneeuw.